logo.jpg
   
link.png Recepty← Back

Řazeno abecedně
Nové recepty: "Svíčková z čirůvek fialových" a "Mozeček z pýchavek"

 
BEDLA V ALOBALU
Ingredience: větší bedlový klobouček, rajče, růžička brokolice, vejce, 2 lžíce strouhaného sýru, vegeta, sůl.
Postup: bedlový klobouček posolíme a položíme na pomaštěný alobal, na ni po obvodu poklademe nakrájená rajčata, doprostřed položíme růžičku brokolice, na ni rozklepneme vejce, poprášíme vegetou a posypeme strouhaným sýrem, dokonale zabalíme a dáme zapéct

BEDLOVÉ KLOBOUČKY PLNĚNÉ MASEM
Ingredience: mleté vepřové maso, starší rohlíky, strouhaný sýr, česnek, pepř, mletá paprika, sůl
Postup: vepřové maso dochutíme solí a kořením, přidáme namočené rohlíky, dobře promícháme a směsí naplníme očištěné hlavičky ještě neotevřených bedlových kloboučků. Naskládáme do vymaštěného pekáčku a pečeme asi 30 minut. Před dopečením posypeme strouhaným sýrem. Podáváme s vařenými brambory nebo s chlebem.
 
BEDLOVÉ KOŘENÍ
Ingredience: nečervivé nožky z bedly vysoké 
Postup: nožky z bedlí nakrájíme na menší kousky a usušíme, umeleme na mlýnku na bedlový prášek, toto koření má vynikající chuť ve všech jídlech. Používáme do polévek, omáček, pomazánek atd.

BEDLOVÉ ŘÍZKY
Ingredience: čerstvě nasbírané bedle vysoké - kloboučky, trojobal - hladká mouka, vajíčka, strouhanka, sůl. 
Postup: bedle očistíme hadříkem nebo kartáčkem, nikdy neumýváme, obalíme v trojobalu a smažíme na oleji, necháme okapat na ubrousku a ihned podáváme, příloha vařené brambory.


DRŠŤKOVÁ Z OŘÍŠE
Ingredience: choroš oříš, sádlo (olej), cibule, hladká mouka na jíšku, zeleninový vývar, česnek, mletá paprika, majoránka, pepř, sůl.
Postup: na sádle orestujeme cibuli, přidáme dobře očištěného a pokrájeného oříše, sůl a pepř a podusíme, dáme stranou. Do hrnce přidáme omastek, mouku a vytvoříme hladkou jíšku, do ní přidáme mletou papriku, krátce orestujeme, přidáme vývar, podušené houby, provaříme, na závěr přidáme majoránku a dochutíme pepřem, solí a rozetřeným česnekem. Podáváme s čerstvým chlebem, dobrou chuť.

HOUBOVÉ KARBANÁTKY
Ingredience: směs čerstvých (mražených) hub, sádlo, cibule, česnek, vajíčka, lžíce hladké mouky, strouhanka, snítka šalvěje, petrželová nať, drcený kmín,sůl, pepř
Postup: čerstvé houby (smrže, hřiby, špičky, holubinky, křemenáče aj.) očistíme, nadrobno pokrájíme a podusíme na cibulce, česneku a drceném kmínu. Do směsi hub přidáme vejce, hladkou mouku a strouhanku, osolíme, ochutíme sekanou petrželkou a šalvějí, opepříme a ochutíme špetkou šafránu. Rukama formujeme šištičky velikosti menších karbanátků, které opečeme z obou stran na sádle. Podáváme s čerstvou zeleninou nebo pečivem.

HOUBOVÉ KYSELÉ ŘEZY (MATJESY)
Ingredience: 1 kg kloboučků bedel vysokých nebo masáků, 1 l vody, 1/2 l octa, 2 lžíce soli, 2 lžíce cukru, 8 tablet umělého sladidla, 6 ks nového koření, 15 ks. celého pepře, 2 bobkové listy, chilli paprika, asi 1/2 kg cibule, 1 dcl oleje a 5 kapek macerátu do okurek.
Postup: do hrnce dáme vodu, ocet, sůl, sladidlo, koření a bobkový list. Očištěné a podle velikosti na klínky nebo na čtvrtky nakrájené kloboučky hub. Přivedeme do varu a 10 minut vaříme a sbíráme šum. Do 3,5 l sklenice rozprostřeme velkou hrst na plátky pokrájené cibule a dle chuti pálivou papriku, převrstvíme povařenými a opláchnutými houbami a pokračujeme ve vrstvách, až máme prázdný hrnec a žádnou cibuli. Nálev nevyléváme, ale nalejeme do něj olej přivedeme do varu a vroucí nalejeme na houby a cibuli, přidáme 5 kapek macerátu zavíčkujeme a druhý den můžeme konzumovat. Lépe chutnají až za dva dny, ale kdo to má vydržet!
Míry jsou pouze orientační, každý jak je zvyklý. Pokud místo lupenatých hub použijeme sírovec žlutooranžový, který jsme podélně nakrájeli na asi 1 cm silné plátky a víc přisolíme, máme vynikající bezmasé matjesy.
 
HOUBOVÁ OMÁČKA Z MÁJOVEK
Ingredience: májovky, cibule, kelímek smetany 33%, kousek másla, 2 lžíce hladké mouky, šťáva z citrónu, pepř, sůl, mletý kmín
Postup: májovky očistíme, nakrájíme na plátky, můžeme pokapat citrónovou šťávou. Cibuli nakrájíme nadrobno. Necháme ji na másle zesklovatět a přidáme májovky. Okořeníme, osolíme a dusíme asi 15 minut. Vydušené houby zaprášíme moukou a mírně podlijeme horkou vodou nebo vývarem. Mícháme, aby omáčka byla pěkně hladká. Nakonec houby zalijeme smetanou, necháme jen prohřát a hned podáváme s houskovým knedlíkem nebo s těstovinami.

HOUBOVÁ POMAZÁNKA
Ingredience: směs čerstvých (mražených) hub, cibule, pomazankové máslo, tavený sýr, česnek, vajíčko, sůl, pepř
Postup: houby rozemeleme na masovém mlýnku, podusíme na cibulce, vychladlou směs smícháme s pomazánkovým máslem, přidáme tavený sýr, utřený česnek, může být i vařené vajíčko, dochutíme solí a pepřem. Natíráme na čerstvé pečivo.
 
HOUBOVÁ SMAŽENICE
Ingredience: čerstvé houby, cibule, máslo (olej), mletý kmín, vejce, sůl a pepř
Postup: cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Čerstvé houby očistíme, propláchneme a nakrájíme na plátky. Máslo rozpustíme a cibuli na něm zesklovatíme. Přidáme houby, kmín a dusíme. Pokud jsou houby sušší, podlijeme vodou, jinak není třeba a dusíme doměkka. Vajíčka rozšleháme se solí a před koncem dušení je vmícháme do podušených hub. Mícháme, dokud nezhoustnou. Ihned podáváme s chlebem.

 
HOUBOVÁ SMETANOVÁ OMÁČKA
Ingredience: 500 -  600 g směs čerstvých hub, 3 lžíce másla, 2 menší cibule, lžička mletého kmínu, 1 bobkový list, 250 ml šlehačky, pepř, sůl, zelená petrželka nebo pažitka. 
Postup: Na rozpuštěném másle restujeme nakrájenou cibuli, kmín a bobkový list, až je cibule růžová přidáme nakrájené houby. Dusíme asi 20-30 minut, lehce podléváme vodou, pak přidáme šlehačku a krátce povaříme.  Dochutíme pepřem a solí. Podáváme s českým knedlíkem nebo s noky. Zdobíme zelenou petrželkou nebo pažitkou.

 
HOUBOVÁ SEKANÁ
Ingredience: směs nejlépe čerstvých hub, 0,5 kg masové sekané (může být i kupovaná), 4 vajíčka, 2 rohlíky, slanina, plátky anglické slaniny, sádlo, cibule, kmín, česnek, ml. paprika, pepř, sůl.           
Postup: houby podusíme na cibulce, sádle a kmíně, nesmí chybět holubinky, na ty nedám dopustit. Do vychládlé směsi nastrouháme kupovanou sekanou, přidám 4 vajíčka a dva rohlíky (nakrájené na malinké kostečky), přidáme na kostečky nakrájenou slaninu, zamícháme a dochutíme mletou červenou parikou, česnekem, pepřem a solí. Formu vyložíme anglickou slaninou, přidáme směs a pečeme cca 45 - 60 minut, podáváme s bramborem, bramborovou kaší, zeleninou nebo čerstvým pečivem.
 
HOUBOVÝ OVAR
Ingredience: čerstvé houby (pokud nejsou v lese, stačí žampiony z obchodu), 2 bobkové listy, 4 kuličky pepře, 2 kuličky nového koření, sůl.      
Postup: do 2,5 litrů vody přidáme sůl, bobkový list, kuličky pepře a nové koření. Do vroucího nálevu vkládáme houby, které jsme nakrájeli podélně včetně nožky. Vaříme asi 20 minut, podáváme s hořčicí a čerstvým pečivem.

HOUBOVÝ TATARÁK
Ingredience: směs hub (čerstvé, mrazené, sušené), olej, kmín, kostka masoxu, kečup, 2 žloutky, plnotučnou hořčici, drcený kmín, cibulku, chilli, worcestrová omáčku, tabasco, sojová omáčka, pepř, sůl.       
Postup: v kastrolku rozehřejeme lžičku oleje, přidáme nakrájené houby, kmín, kostku masoxu. Asi 10 minut dusíme pod pokličkou, pak pokličku sundáme a dusíme, až se vypaří všechna voda. Po vychladnutí směs umeleme na masovém mlýnku, přidáme ostrý kečup, žloutky, plnotučnou hořčici, drcený kmín, nadrobno nakrájenou cibulku, špetku chilli, pár kapek worcestrové omáčky, tabasco, sojovou omáčku, pepř, sůl. Podáváme na očesnekovaných topinkách.

HŘIBOVÁ JARNÍ POLÉVKA
Ingredience: čerstvé jarní houby, 2 lžíce sádla, 2-3 menší cibule, 4 mrkve, pórek, 2 petržele, kousek celeru, jarní zelenina (hrášek, kedlubna, rané brambory), sůl, pepř, vegeta, zelená petrželka.       
Postup: na sádle zpěníme nakrájenou cibuli a postupně přidáváme nakrájenou zeleninu - mrkev, petržel, celer a houby. Po změknutí přidáme jarní zeleninu a zalijeme vodou. Dochutíme solí, pepřem, vegetou, zdobíme zelenou petrželkou, nezahušťujeme.


GRILOVANÉ HOUBY SE ZELENINOU
Ingredience: čerstvé tužší houby (žampiony, holubinky, ryzce aj.), jakákoliv zelenina (papriky, rajčata, chřest, cukety, dýně aj.), olivový olej, česnek, bylinky, cibule na kolečka, sezamové nebo slunečnicové semínko, sůl, pepř
Postup: postup je jednoduchý, houby a zeleninu nakrájíme na plátky, potřeme marinádou z olivového oleje, česneku a bylinek, nahoru vyskládáme cibuli na kolečka, můžeme též posypat sezamovým semínkem, osolíme a opepříme, grilujeme 20 minut při 200 st. C

 
KAVIÁR Z HUB
Ingredience: směs hub (čerstvých, sušených, mražených), máslo, šalotku, lžíce bílého vína, piniové oříšky, citronovou šťávu, zakysanou smetanu, kayenský pepř, sůl, petrželka.           
Postup: na vysokém ohni rozehřát máslo, přidat šalotku a za chvíli houby. Za častého míchaní smažit 5 minut. Osolit, opepřit a přidat lžíci vína. Vložit do misky, nahoru nasypat opražené píniové oříšky a nechat vystydnout. Potom přidat citronovou šťávu, smetanu a petrželku, zamíchat a nahoře posypat kayenským pepřem. Přikrýt folii a dát do chladničky. Podávat na listech salátu.
 
KONZERVACE HUB - základní 
Sušení hub: k sušení vybíráme houby zcela zdravé, nepřezrálé a nerozmoklé. Sušíme všechny naše druhy hřibovitých hub i kozáky, klouzky, václavky, pravé ryzce a lišky. Doma je nakrájíme na plátky 3-5 mm silné a sušíme rozložené na lískách, sítu nebo prkénku. Sušit můžeme na slunci, v troubě nebo v sušičce. Sušíme-li v troubě, pak počáteční teplota má být 45°C, potom cca 70°C. Dvířka trouby musíme nechat pootevřená, aby vlhkost mohla unikat ven. Během sušení houby obracíme. Sušení nám značně zjednoduší elektrická sušička. Houby bychom měli usušit během 2-3 dnů, aby si zachovaly barvu. Správně usušené houby mají intenzivnější aroma než čerstvé houby, šustí a snadno se lámou. Plníme je do sklenic se šroubovacími víčky. Během uskladnění je kontrolujeme, aby nebyly napadeny plísní nebo aby se do nich nedali moli. Proti molům se osvědčuje starý recept po babičkách, kdy na dno sklenice dáme několik kuliček celého pepře, nového koření a lístek bobkového listu. Sušené houby před použitím namočíme do vody, případně do mléka a pak používáme jako čerstvé.

Mražení hub: mrazíme jen čerstvé a mladé houby všech druhů. Očištěné houby opereme ve vodě, nakrájíme na kousky a nasypeme do vařící osolené vody. Přidáme špetku kyseliny citronové, aby neztmavly. Povaříme asi 5 minut, scedíme a vychladíme v kastrolu se studenou vodou. Dobře odkapané houby narovnáme v jedné vrstvě do alobalových misek a zmrazíme. Zmrazené houby přeložíme do mikrotenových sáčků v dávkách pro jedno použití, vytlačíme vzduch, uzavřeme a uložíme do mrazničky. Nebo houby podusíme téměř doměkka, vydusíme vodu a pak již postupujeme stejně. Takto zmrazené houby jsou zcela připravené pro další použití. Před použitím houby předem nerozmrazujeme.

Sterilizování hub: houby můžeme pro další použití sterilovat tak, že očištěné houby podusíme téměř doměkka, i s trochou vydušené šťávy je natlačíme do vymytých sklenic, uzavřeme víčky a sterilujeme dostatečně dlouhou dobu. To znamená, že je sterilujeme buď cca 40 minut při 90°C nebo ještě bezpečněji dvakrát. Poprvé 30 minut při 90°C, necháme vychladnout a druhý den pak 20 minut při 90°C. Při kuchyňské přípravě s nimi nakládáme jako s právě podušenými houbami. Kromě toho můžeme sterilovat houby i ve sladkokyselém nálevu případně s kečupem. Pro tuto přípravu se hodí jen pevné a tvrdé menší houby. Očištěné houby pokrájíme na kousky, menší ponecháme celé. Pak je povaříme asi 8 minut v mírně osolené vodě, scedíme, propláchneme studenou vodou a naskládáme do skleniček. Prokládáme kroužky cibule nebo proužky papriky. Cibule dáváme jen přiměřené množství pro chuť, protože ta ovlivňuje houstnutí nálevu. Můžeme doplnit i další lehce povařenou a drobně pokrájenou zeleninou, jako květákem, mrkví, celerem, hráškem, syrovou zeleninou jako kostičkami okurky, cukety, atd. Zaléváme vlažným sladkokyselým nálevem, který si připravíme podle některého osvědčeného receptu.
 
Houby v sádle: očistěné a nakrájené houby osolíme podle chuti a dusíme 15 až 20 minut ve vlastní šťávě. Na konci dušení přidáme sádlo v množství asi 1/10 hmotnosti čerstvých hub. Takto připravené houby plníme do půllitrových sklenic, v kterých necháme asi 3 cm vzduchovou mezeru a sterilizujeme při teplotě 95 st. C 60 minut. Za 48 hodin tuto sterilizaci opakujeme.

Houby v soli: očištěné houby povaříme asi 20 minut v mírně osolené vodě. Slijeme je, propláchneme studenou vodou a necháme okapat.
Cibuli nakrájíme na půlkolečka, česnek na plátky a křen na slabá kolečka. Předvařené houby uložíme do kameninové nádoby a rovnoměrně je prokládáme cibulí, česnekem, křenem a snítkami kopru. Průběžně solíme, až spotřebujeme celých 60 g. Přikryjeme dřevěným víkem a zatížíme. Za 6–8 dní jsou houby připravené ke konzumaci.

NÁLEV NA HOUBY - vítězný recept
Nejprve několik dobrých rad: houby do octa používáme mladé, pevné, nerozmoklé, nečervivé.
Mezi nejlepší houby do octa, kromě všech hřibovitých, patří i holubinka namodralá, černající, kolčaví, nazelenalá, bukovka, mandlová, olivová, ryzec pravý, šeredný, který překvapil jak chutí, tak i příjemným zbarvením. Dále jsou to liška obecná, slizák mazlavý, šupinovka zlatozávojová, závojenka podtrnka, hlíva ústřičná, muchomůrka růžovka, šedivka, strmělka mlženka, václavka obecná, čirůvka májovka, zelánka, havelka, fialová a dvoubarvá, šťavnatka slonovinová a pomrazka, sírovec žlutooranžový, pstřeň dubový, aj.S možností použití v čínské kuchyni to jsou: Ucho Jidášovo, rosolozub huspenitý, patyčka rosolovitá.
Postup: houby vyčistíme - nejlépe v sítu pod tekoucí vodou, nakrájíme na přiměřeně velké kousky a předvaříme ještě v den sběru! Ve velkém hrnci, naplněném houbami téměř do poloviny, houby předvaříme v co největším množství vody. Na 1 litr vody použijeme rovnou polévkovou lžíci soli, 16 kuliček pepře, 3 kuličky nového koření,1 bobkový list. Můžeme přidat kořenovou, zvláště celer.
Houby předvaříme podle tvrdosti 10 - 20 minut. Václavka je za syrova jedovatá - vaříme vždy dvacet minut, hlíva ústřičná bývá v některých částech plodnice tužší, tyto části vaříme až jednu hodinu. Po celou dobu varu sbíráme vzkypělou pěnu a případné nečistoty. Vývar slejeme a houby opláchneme na sítě studenou vodou. Pokud použijeme kořenovou zeleninu, odstraníme ji a dál již nepoužíváme.
NÁLEV:
0,25 l octa 8%
0,75 l vody
20 g soli - rovná polévková lžíce
50 g cukru
10 tablet umělého sladidla
1 bobkový list
1 hřebíček
3 kuličky nového koření
15 kuliček pepře
1,5 lžičky hořčičného seminka
0,5 lžičky koriandru (plod)
Vše necháme 5 minut povařit, přecedíme, koření rovnoměrně rozdělíme do sklenic. Předvařené houby necháme dobře okapat a plníme spolu s čerstvou zeleninou - cibulí, mrkví, celerem, případně květákem, sladkou paprikou, brokolicí, patizonem a koprem asi do tří čtvrtin sklenice. Musí nám zbýt dostatek místa pro nálev. Do každé sklenice přidáme pro vyvážení chuti malý kousek feferonky. Nejvýrazněji koření dlouhé, mírně palčivé "kozí rohy", do sklenice 0,37 l použijeme asi 6 cm této papričky. Uzavřené sklenice zcela ponořené ve vodě sterilujeme 25 minut při 100°C.
Nezbývá nic jiného, než popřát Vám dobrý lov a dobrou chuť.


MOZEČEK Z PÝCHAVEK
Ingredience: asi 300 g pýchavek (obecných, palicovitých aj.), velká cibule, 4 vejce, 50 g másla, sůl, pepř 
Postup: Nakrájenou cibuli osmažíme na másle, přidáme oloupané a nakrájené pýchavky a podusíme je doměkka. Zalijeme rozšlehanými vejci, dochutíme solí a pepřem, podáváme na topince nebo jen s pečivem.
 
OPÉKANÉ SELÁTKO PODLE DANA
Ingredience: Sele asi 18 -20 kg, 20 stroužků česneku, 300 ml olivového oleje, sůl
Postup: Selátko řádně umyjeme. Ve větší nádobě smícháme olej, sůl a rozdrcený česnek. Tímto roztokem naplníme větší injekční stříkačku a vpichujeme do selete, do masa, nikdy ne do kůže! Takto naložené sele dáme do chladna na 3 dny. Pak opékáme na grilu nebo rožníme asi 5 až 7 hodin. Pokud mezi touto dobou maso dosáhne 80 stupňů, je hotové a připravené k servírování. Podáváme s čerstvým pečivem, zeleninou nebo houbovým salátem.
 
PLNĚNÉ PAPRIKY STROUHANÝM SÝREM A HLÍVOU
Ingredience: čerstvá hlíva, bílé papriky, různé druhy tvrdých sýrů, sýr typu hermelín, uzenina nebo slanina (nemusí být), trochu sádla, sůl, pepř.
Postup: hlívu nakrájíme na tenké proužky a osmahneme na sádle společně s uzeninou nebo slaninou a necháme vychladnout. Nastrouháme tvrdé sýry a smícháme s hlívou. Plníme papriky tak, že do špičky vložíme nejdříve kousek hermelínu a pak směs, papriku uzavřeme kloboučkem, spíchneme párátkem a opečeme na pánvičce nebo zapečeme v troubě, podáváme s čerstvým pečivem.
 

 
PIKANTNÍ TOPINKOVÁ SMĚS
Ingredience: směs hub asi 0,5 kg - nejlépe čerstvých (mražených i sušených), 2 větší cibule, sádlo, 1 vetší zelená paprika, 2 rajčata, drcený kmín, bobkový list, vegeta, worchester, sojová omáčka, mletá sladká paprika, mletá pálivá paprika, majoránka, sůl, pepř, chléb na topinku, česnek, zelená petrželka.
Postup: na sádle restujeme nakrájenou cibuli do červena, přidáme drcený kmín a bobkový list a krátce také restujeme. Pak přidáme směs hub, nakrájenou zelenou papriku a rajčata a dusíme, až vydusíme téměř všechnu vodu, nejméně však 30-40 minut! Před koncem dochutíme worchesterem, sojovou omáčkou, vegetou, mletou sladkou a pálivou paprikou, majoránkou, solí a pepřem. Podáváme na čerstvé topince potřené česnekem, posypeme zelenou petrželkou.
 
SMRŽI NA SLANINĚ
Ingredience: čerstvě nasbíraní smrži, cibule, špek nebo anglická slanina, sádlo, kmín, pepř, sůl.
Postup: na troše sádla orestujeme cibulku a špek (slaninu), přidáme drcený kmín, nakrájené smrže (měli bychom je před tím spařit) a restujeme asi 10-15 minut, můžeme lehce podlívat vodou, dochutíme pepřem a solí, podáváme s čerstvým pečivem a zeleninovou oblohou.
 
SMRŽI NA SMETANĚ
Ingredience: čerstvě nasbíraní smrži, cibule, kmín, šlehačka 33%, sádlo, sůl, pepř, pažitka (petrželka).
Postup: cibulku orestujeme na sádle lehce do růžova, přidáme kmín, nakrájené smrže (měli bychom spařit), přidáme šlehačku a vaříme 10-15 minut, případně můžeme zahustit jíškou, dochutíme a ozdobíme pažitkou. Podáváme s noky nebo s knedlíkem.
 
SÍROVEC NA KARI
Ingredience: mladý sírovec žlutooranžový, větší cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžíce kari koření, smetana 33%, olej (sádlo), 1 lžíce hladké mouky, polévkové koření, sůl, pepř, pažitka nebo petrželka.
Postup: na sádle restujeme nakrájenou cibuli do červena, přidáme na kostečky nakrájený mladý sírovec a česnek, osolíme a opepříme, chvíli dusíme bez vody, pak podléváme a dusíme asi 20 - 30 minut, přidáme smetanu, kari a hladkou mouku a krátce ještě povaříme, dochutíme polévkovým kořením. Na talíři posypeme nakrájenou pažitkou nebo petrželkou a podáváme s knedlíkem, noky nebo bílým pečivem.

SOJOVÉ MASO NA HOUBÁCH
Ingredience: hrst sušených hub, sáček sojových nudliček, cibule, slanina, mletá sladká paprika, polévkové koření, majoránka, sůl, pepř
Postup: houby a sojové nudličky povaříme ve vodě společně s polévkovým kořením asi 15 minut, scedíme. Orestujeme cibulku do růžova, přidáme nakrájenou slaninu a česnek, pak houby, sojové nudličky a mletou papriku. Dusíme a zároveň podléváme scezeným vývarem. Dochutíme majoránkou, solí a pepřem. Podáváme třeba s kuskusem (pečivem, bramborovou kaší apod.) a zdobíme petrželkou nebo jarní cibulkou.

SOJOVÉ MASO NA HOUBÁCH - JAKO ČÍNA
Ingredience: balíček sojového masa (nejlépe nudličky), dvě hrsti sušených hub, cibule, 2 stroužky česneku, slanina, sladká a pálivá paprika, kmín, bedlové koření, sůl, olej, sůl, pepř.
Postup: sojové maso povaříme v osolené vodě, s troškou sojové omáčky, společně s houbami asi 10 - 15  minut, odstavíme a vývar scedíme. Na pánvičce orestujeme na oleji cibuli, přidáme česnek, slaninu, kmín, sladkou a pálivou papriku, sojové maso s houbami, bedlové koření. Podléváme vývarem a restujeme, dokud se téměř všechna voda nevypaří. Dochutíme solí, pepřem a podáváme se zeleninovým salátem a pečivem.
 
STEAKOVÝ ŽAMPION NA GRILU S BAGETKOU
Ingredience: Steakové žampióny, bagetky (tmavá či světlá bulka), hermelín, olivový olej, hlavička česneku, šťáva z ½ citrónu, máslo, grilovací koření, bylinková sůl, chilli, čerstvé bylinky, hrubá mořská sůl, pepř, salátové listy, rajče.
Postup: Pokud jsou žampióny špinavé, očistíme je šetrným způsobem, v žádném případě nemyjeme pod tekoucí vodou a neloupeme svrchní slupku. Rozložíme je do zapékací misky. Rozděláme si marinádu z olivového oleje (na každou hlavičku počítáme 2 lžíce oleje), oloupaného prolisovaného česneku (na každou hlavičku 1 stroužek), přidejte špetku bylinkové soli a vymačkanou šťávu z citrónu. Marinádu prošlehejte a lžící nanášejte na žampióny a přelijte pomalu přes žebra všech kloboučků, česnek stejnoměrně rozetřete. Rozpalte troubu s grilem na 200 °C. Žampióny před vložením do trouby jemně posypte hrubou mořskou solí, opepřete, vhoďte špetičku grilovacího koření, poklaďte kousky hermelínu (nemusí být) a dejte je pod gril na dvacet minut.
Během grilování si připravte bagetky. Rozkrojte a každou polovinu namažte máslem. Ozdobte nasekanými čerstvými bylinkami (např. tymián, šalvěj, saturejku, petrželku, pažitku), povrch jemně posypeme vegetou a pálivou paprikou. Takto připravené pečivo dáme na poslední 3 minuty do trouby. Steak a bagetky podáváme s kouskem zeleného salátu a rajčátkem.


SVÍČKOVÁ Z ČIRůVEK
Ingredience: asi 300 g čirůvek fialových, slaninu, mrkev, petržel, celer, 250 ml šlehačky, mléko, cibuli, celý pepř, bobkový list, hladká mouka, sůl, pepř
Postup: slaninu na krájíme na kostečky a vyškvaříme na pánvi, přidáme kořenovou zeleninu, cibuli a všechno koření a osmahneme. Zaprášíme moukou, zalijeme mlékem a povaříme. Necháme vychladnou a vše rozmihujeme. Očištěné čirůvky nakrájíme a povaříme v osolené vodě, poté je přidáme do rozmixované směsi, zaljeme šlehačkou a krátce povaříme. Podáváme s knedlíky nebo těstovinami, sypeme zelenou petrželkou. 
 
SVIŇůRKOVÁ PŘEDHODOVÁ POLÉVKA
Postup: do osolené vody vložíme očištěné a omyté droby a černé koření, vaříme asi 15 minut, poté přidáme na kostičky pokrájenou kořenovou zeleninu, na tenké nudličky nakrájenou kapustu a očištěné, oprané a nakrájené sviňůrky (čirůvky zelánky). Vaříme dál 15 minut, pak přidáme na kostičky nakrájené brambory. Když je maso uvařené, vyndáme je z polévky, dochutíme solí a pepřem a podáváme.
 
TAŠTIČKY PLNÉNÉ HOUBAMI
Ingredience: nudlové těsto: 400 g hladké mouky, 4 vejce, lžička soli, 2 lžíce olivového oleje, náplň: směs hub (nejlépe čerstvých), cibule, strouhaný parmezán, olej, drcený kmín, pepř, sůl, na ozdobu: opražená cibulka se slaninou, petrželka, pažitka.
Postup: nejdříve zpracujeme nudlové těsto, necháme asi 15 minut odpočinout v ledničce. Na pánvičce orestujeme cibulku, přidáme očištěné a nakrájené houby, okmínujeme a dochutíme, náplň necháme vychladnout, pak nastrouháme trochu parmezánu. Těsto vyválíme, nakrájíme na čtverečky cca 6x6 cm, kraje potíráme vodou, plníme a tvoříme šátečky, kraje přimáčkneme vidličkou. Vaříme v osolené vodě asi 8 - 10 minut. Podáváme s opraženou cibulkou a slaninou, zdobíme petrželkou nebo pažitkou.

 
TĚSTOVINY S HOUBAMI
Ingredience: směs hub, máslo, pórek, mandle, česnek, těstoviny, sůl, pepř, kečup, strouhaný sýr.
Postup: těstoviny uvaříme ve slané vodě, scedíme a opláchneme studenou vodou. Očištěné a nakrájené houby udusíme na másle s pórkem. Spařené mandle oloupeme a semeleme, přidáme rozetřený česnek a všechno spolu smícháme, dochutíme solí a pepřem. Na talíři polijeme kečupem a posypeme strouhaným sýrem.
 
TVAROHOVÁ POMAZÁNKA S HOUBAMI
Ingredience: směs čerstvých hub (sušené, mražené), olej, kmín, vejce, cibule, tvaroh, sůl, pepř, pečivo, sterilizovaná kápie i okurka, ředkvička. 
Postup: očištěné houby dusíme s kmínem. Poté je umeleme v masovém mlýnku s natvrdo uvařenými vajíčky, cibulí a tvarohem. Přidáme máslo, sůl, koření a dobře vše promícháme nebo rozmixujeme. Natíráme na plátky sendviče (rohlíku, chleba), ozdobíme kápií, okurkou, ředkvičkou aj.
 
VÁNOČNÍ HOUBOVÁ POLÉVKA I.
Ingredience: hrst sušených hub, 1 lžíce hladké mouky, 1 lž oleje, bobkový list, houbový bujon, 2dl sladké smetany, 1 bramboru, sůl, pepř.
Postup: v hrnci rozehřejeme olej, vsypeme hladkou mouku a vysmažíme světlou jíšku. Zalijeme ji vodou a přidáme bujon. Vše za občasného míchání povaříme. Základ polévky osolíme. Přidáme bobkový list, brambory a sušené houby. Polévku vaříme, až změknou brambory a houby. Pak vmícháme sladkou smetanu. Vánoční houbovou polévku již jen krátce povaříme a odstavíme. Houbovou polévku necháme trochu vychladnout a dochutíme octem. Podáváme s čerstvým pečivem.
 
VÁNOČNÍ HOUBOVÁ POLÉVKA II.
Ingredience: 100 g čerstvých nebo sušených hub,1 mrkev, 1 menší petržel, 1 pórek,čtvrtka celeru, 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce krupek, 100 ml sladké smetany, sůl, drcený kmín, pepř,  zelenou petrželku na ozdobení.
Postup: zeleninu očistíme a nakrájíme na tenké nudličky. Čerstvé houby očistíme, rozkrájíme na plátky (sušené namočíme asi na hodinu do studené vody) a podusíme doměkka. Mezitím z tuku a mouky umícháme světlou jíšku. Zředíme ji vydušenou šťávou z hub a doplníme vodou asi na 1 litr. Přidáme kořenovou zeleninu a vaříme asi 20 minut. Mezitím zvlášť uvaříme dobře propláchnuté krupky. Vložíme je do polévky, přidáme houby a nakonec smetanu. Hotovou vánoční polévku osolíme a okořeníme. Před podáváním bohatě ozdobíme zelenou petrželkou.
 
VÁNOČNÍ HOUBOVÁ POLÉVKA III. (rychlá a jednoduchá)
Ingredience: sušené houby, brambor, jíška, sůl, česnek, pepř.
Postup: sušené houby předem namočíme do vody (tolik hub a tolik vody, aby ani polévky ani hub v ní nebylo málo) a následně do měkka uvaříme. Zahustíme jíškou, přidáme brambor, dovaříme a dochutíme solí, pepřem a česnekem (množství opět individuální). Geniálně jednoduché a geniálně chutné.
 
VÁNOČNÍ KUBA
Ingredience: 30 g sušených hub (směs, neměl by chybět stroček trubkovitý), 300 g krup, kmín, česnek, majoránka, máslo (olej), sůl, pepř.
Postup: sušené houby namočíme na několik hodin do studené vody, pak je uvaříme doměkka a scedíme. Kroupy propláchneme vroucí vodou a v mírně osolené vodě ochucené kmínem uvaříme doměkka. Pak je propláchneme a necháme okapat. Přidáme česnek utřený se solí, opepříme, ochutíme majoránkou a omastíme máslem, promícháme s uvařenými houbami a směs rozestřeme do tukem vymazaného pekáče. Vložíme do horké trouby a zapečeme asi 20 - 30 min. dozlatova.
 
ZAPEČENÁ CUKETA
Ingredience: větší cuketa, čerstvé houby (mohou být i žampiony), mladá cibulka, slanina (uzenina), sýr typu hermelín, strouhaný sýr, 2 vejce, vegeta, sůl, pepř.
Postup: cuketu rozpůlíme a vydlabeme, vložíme do vymazané a strouhankou vysypané zapékací mísy. Na oleji orestujeme mladou cibulku s česnekem a slaninou, vložíme nakrájený vnitřek cukety a houby, podusíme asi 3 – 5 minut, dochutíme solí, vegetou a pepřem. Do vychladlé směsi vyklepneme 2 vajíčka a zamícháme. Na spodek vydlabané cukety poklademe nakrájený hermelín, přikryjeme houbovou směsí, posypeme strouhaným sýrem. Zapečeme v troubě při 200 st. asi 20 minut. Podáváme s čerstvým pečivem a zeleninovou oblohou.
 

ZAPEČENÉ HOUBY S KVĚTÁKEM
Ingredience: směs čerstvých nebo mražených hub, menší hlavička květáku, cibule, strouhaný sýr, máslo, hladká mouka, sůl, pepř.
Postup: čerstvé (mražené) houby (nejlépe směs kozáků, ryzců a holubinek) nakrájíme na kousky a podusíme na másle, dochutíme, solí, pepřem.Květák rozebereme na růžičky a uvaříme v osolené vodě. Na másle orestujeme cibuli, zaprášíme moukou, zalijeme vývarem a provaříme. Vymažeme zapékací mísu, postupně vrstvíme květák a podušené hříbky, polijeme cibulovou omáčkou a posypeme strouhaným sýrem. Pečeme v troubě dozlatova. Podáváme se zeleninovým salátem.

ZAPEČENÉ PLÁTKY CUKET A BRAMBOR NA SMETANĚ
Ingredience: cuketa, brambory, smetana na šlehání, sádlo, strouhanka, vegeta, sladká mletá paprika, sůl, pepř.
Postup: brambory a cuketu na krájíme na velmi tenké plátky. Plech vymažeme sádlem a vysypeme strouhankou, nyní plech vyložíme první vrstvou brambor, posypeme vegetou, paprikou, solí a pepřem, dle chuti. Druhá vrstvou jsou cukety, vyložíme a znovu dochutíme kořením, třetí vrstvou jsou opět brambory a znovu koření. Třetí vrstva může být poslední, záleží na počtu strávníků, ale nemusí, můžeme ještě přidat další dvě vrstvy, já jsem pro tři. Celou směs zalijeme šlehačkou, na poloviční plech stačí jedna (250 ml), na standartní plech doporučuji dvě. V troubě zapečeme na 180 st. asi 40 min. do zlatova. Podáváme jako přílohu k masům nebo jen tak, třeba s mlékem, je to dobrota.

 
ZELŇAČKA SE SUŠENÝMI HOUBAMI A UZENINOU
Ingredience:.0,5 kg sterilizovaného zelí, dvě hrsti sušených hub, 2 bobkové listy, 4 kuličky nového koření, 4 kuličky pepře, 2 lžíce sádla, 1 větší cibuli, pikantní klobásu (papriková, myslivecká), 1 lžíce sladké papriky, 1 lžička pálivé papriky, kostka hovězího bujónu, 4 menší brambory, cukr, sůl, pepř
Postup: sterilizované zelí dáme do hrnce, přidáme bobkové listy, kuličky nového koření, kuličky pepře, přidáme trochu vody a cukru  a vaříme i s lákem asi 20 minut. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky a uvaříme ve slané vodě zvlášť. Do většího hrnce dáme trochu sádla, nakrájenou cibuli, orestujeme, přidáme nakrájenou pikantní klobásu, po chvilce přidáme sladkou papriku, pálivou papriku, sušené houby, které jsme před tím namočily asi na 10 minut do vody.. Do směsi přidáme předvařené zelí, kostku hovězího bujonu a vaříme spolu dalších 30 minut, před koncem přidáme uvařené brambory. Dochutíme pepřem, solí a cukrem.

 

 

 
 
 

 

Comments

There are no comments

Post a comment